Hegykő

Hegykőről

A Fertő-táj különös szépségű részén, a Fertő tó nádasokkal övezett partja mellett fekszik Hegykő. A község természeti környezetének nagy része a Fertő- Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik.

A honfoglalás után a Kér törzs tagjai telepedtek meg itt. Később ez a terület a soproni várhoz tartozott, majd a Kanizsayak, aztán a Nádasdyak birtokába került. 1671 után a falu a Széchényi családé lett.

A hegykőiek a 16-17. században halászattal foglalkoztak. Később a földművelés került előtérbe. Az 1900-as évek végéig zöldségtermesztéséről volt híres a falu. Napjainkban gyógyvizes termálfürdőjéről híres. A kedvező földrajzi elhelyezkedés, a tiszta levegő, a nyugodt, szép környezet vonzó idegenforgalmi hellyé tette Hegykőt. Az üdülőfalu a Világörökség címmel kitüntetett Fertő-táj legdinamikusabban fejlődő települése. Nyaranta renezvényekkel is várjuk a vendégeket. A hegykői Tízforrás Feszivál július második péntekétől koncertekkel, kiállításokkal, színes programokkal várja az érdeklődőket.

Hegykő a gyógyfürdőn kívül még sok látnivalót és érdekes, egyedi kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide látogatóknak. A Szent Mihály templom, az út mellett felállított kőszobrok, a Hősök Kertje, a Szent Kő a falu történelmi múltjáról mesélnek. Az aktív pihenést kedvelők a séta, a kocogás, a gyalogtúra, a nordic walking közül választhatnak kedvük szerint. Szerencsét próbálhatnak a horgásztó partján, fürödhetnek a Fertő tóban vagy a termálfürdő vizében, és kipróbálhatják a vízi sportokat is.

Az évente megrendezett programjaink:

 

Májusfa állítás A Fertő-táj legnagyobb májusfáját a Széchenyi Ödön parkban állítják fel bátor legények.
 

Majális 2017. május 1-én "vadi új" rendezvénnyel várjuk vendégeinket Hegykőn, a Szécenyi Ödön parkban … 2017. május 1. Hegykő, Nyárfa sor
 

Fertő-táj Világörökség Napja  2017.05.20.

 

Kézműves Sörök és Pálinkák Fesztivál … 2017-ben újra Kézműves Sörök és Pálinkák Fesztiválja Hegykőn! A meggyes, gyömbéres és köleses … 2017. június 16 - 18. Hegykő, Nyárfa sor
 

Tízforrás Fesztivál Tízforrás Fesztivál 2017-ben is, július 14. és 23. között!  
 

Hegykői Vigasságok Hegykői Vigasságok 2017-ben is, augusztus 5-án és 6-án
 

Borok Utcája 2017-ben is Borok utcája augusztus 18. és 20. között

Szent Mihály templom

Jellege: háromhajós, egytornyos, újromán épület. Tornyában három harang (Szent Anna, Szent Mihály tiszteletére és a lélekharang) lakik.

Berendezése részben 1901-ből, részben 1908-ból való. A régi templomból három szobor maradt meg: egy barokk angyal, valamint a népies barokk stílusú Madonna és az Ég királynője. Nagy értéket képvisel a templom 15. századi kelyhe.

A templom belső kifestése Prokop Péter pap-festőművész nevéhez fűződik. Öt freskója 1956-ban készült el. A szentély közepén Szent Mihály arkangyalt festette meg, aki legyőzi a Sátánt. A szentély bal oldalán a Megtestesülés titkát foglalta egy kompozícióba: az Angyali üdvözletet, Jézus születését és az Utolsó vacsorát. A szentély jobb oldalán kapott helyet a Megváltás titka: a Keresztre feszítés, Ádám és Éva bűnbeesése a gonoszságot jelképező kígyóval és a kivont kardú angyallal, majd a Feltámadás, végül pedig az Egyház születése témájával. A bal oldali mellékoltár fölött a Világ királynője látható, amint széttapossa a kígyó fejét, alatta hegykői falurészlet jelenik meg. A jobboldali mellékoltár fölé az Irgalmas Jézus került.

Csipkeház

Csipkeház

Szigethy Istvánné állandó kiállítása “A pólyától a szemfedélig ” címmel. A település egyik legrégebbi házában a gyönyörű csipke bemutatása mellett megelevenednek a múlt értékei, például a tisztaszoba és a kemencék. A Rábaköz jeles mestereinek, Ángyán Csilla csornai fazekasnak és Pintér Jenő bogyoszlói fafaragónak az alkotásai szintén megtekinthetők.

Hegykő Vasfüggöny emlékhely

Hegykő határában az eredeti helyén láthatjuk a vasfüggöny egy részletét. Az emlékhely nagyrészt korabeli anyagok felhasználásával készült. A műszaki zár három korszaka látható itt egy 40 méter hosszú szakaszon. A vasfüggöny történetét a helyszínen tájékoztató táblák mutatják be.

 

 

Horgásztó

Horgásztó

Hegykő határában korábban kavicsot bányásztak. A régi bánya helyén napjainkban egy hathektáros vízfelületű tó található. A víz átlagos mélysége másfél méter, de helyenként eléri a 3 métert is. A horgászok hegykői paradicsoma szép, csendes környezetben, a községtől 1 kilométer távolságra található. A tóban élő halfajok horgászhatóak. Amur, csuka, kárász, ponty, süllő, bodorka, vörös szárnyú keszeg, küsz karika keszeg, dévérkeszeg, sügér, compó, busa, angolna és harcsa akadhat a horgára annak, aki itt várja a kapást.

A horgásztó közelében vadkacsák, vízicsibék és nádiverebek tanyáznak. Gyakori itt a béka, a fürge gyík, a vízisikló és a mocsári teknős. Néhány vidracsalád is a horgásztóhoz költözött.

A programokhoz előzetes időpont-, és létszámegyeztetés szükséges.

Tekintse meg

videónkat

Nézzen körül

nálunk!

Büféreggelivel várjuk!

Naponta 7:30 - 10:00 óra között